Klimaatverandering



home
over hoesnel.nl
zoeken
Klimaatverandering
     nieuws
     voorspellingen
     artikelen
     redactie

  NASA: Afnemende dikte Noordpoolijs, einde 21ste eeuw alles gesmolten

Het ijs op de noordpool smelt veel sneller dan tot nu toe gedacht werd. Volgens een studie van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA over de periode 1978 tot 2000, wordt de eeuwige ijslaag elke tien jaar zo'n 9 procent dunner. Als het proces doorgaat in dit tempo dan is de ijslaag tegen het einde van deze eeuw vrijwel verdwenen. Het is onduidelijk of de verwarming van de noordpool wordt veroorzaakt door het broeikaseffect, of dat er andere oorzaken zijn.

Volgens de NASA heeft het verdwijnen van de ijskap grote consequenties voor het klimaat van de Noordelijke IJszee. Het water zal warmer worden waardoor het ijs nog sneller zal smelten. Verder zal een smeltende noordpool grote invloed hebben op de stromingen in oceanen, waardoor ook klimaatverandering elders op aarde waarschijnlijk lijkt.

Zeehonden en ijsberen zullen vermoedelijk door het smeltende ijs met uitsterven bedreigd worden, maar voor het plankton in de zee, een voedingsbron van veel vissoorten, is warmer water juist gunstig. Volgens de NASA heeft de smeltende noordpool slechts geringe consequenties voor het stijgen van de zeespiegel. Als het ijs van de zuidpool zou smelten zou dit wel zorgen voor een metershoge stijging van de waterspiegel, maar daar is juist sprake van ijsgroei.

Bron oorspronkelijk artikel: NRC Handelsblad en Algemeen Dagblad, 3 december 2002