Klimaatverandering


home
over hoesnel.nl
zoeken
Klimaatverandering
     nieuws
     voorspellingen
     artikelen
     redactie

  Smelt gletsjers China en Tibet
door Rolf Schuttenhelm

De gletsjers van China en Tibet, gelegen op de uitlopers van de Himalaya en de Tibetaanse hoogvlakte, zijn na een omvangrijke studie vastgelegd in volume, oppervlak en aantal. Het onderzoek, de 'Chinese Glacier Inventory' is begonnen in 1978 en onlangs beŽindigd. Het totale aantal gletsjers in vastgesteld op 46.298, met een totaal oppervlak van 59.406 vierkante kilometer, overeenkomend met 15% van het totaal aan gletsjers in de hooggebergten van de wereld. De meeste gletsjers hebben een oppervlak kleiner dan een vierkante kilometer, maar 33 gletsjers zijn zeer groot, met een oppervlak van meer dan 100 vierkante kilometer. De Insukati-gletsjer, gelegen bij de grens met Pakistan is met 41,5 kilometer de langste gletsjer.

Wiki Tibet
Wiki Himalaya
gletsjer China.
Gongga Snow Mountains, Sichuan, China. Foto: China Daily

De onderzoekers hebben ook metingen verricht met betrekking tot smelt en groei van de gletsjers. Uit het onderzoek blijkt dat het totale gletsjeroppervlak van China en Tibet sinds de jaren '60 van de vorige eeuw met 3.248 vierkante kilometer geslonken is, overeenkomend met ongeveer 5,5% van het totale oppervlak. Volgens de onderzoekers zou de smelt de afgelopen tien jaar meetbaar zijn versneld. In de toekomst zal de smelt zich waarschijnlijk voortzetten zodat in 2050 64% van alle gletsjers gesmolten zal zijn. Als de huidige snelheid van smelt onveranderd blijft, zullen in het jaar 2100 vrijwel alle gletsjers van China en Tibet verdwenen zijn. Volgens de onderzoekers zal de smelt van de gletsjers de levens van de mensen woonachtig in westelijk China, Tibet en het stroomgebied van de Yangtze rivier sterk beinvloeden.


Bron: Chinese Glacier Inventory. Chinese Academy of Sciences.


Gerelateerde artikelen:
2005 wordt smeltrecord Groenlandse ijskap.
Vergelijkbare meetreeks laat zien dat ook bij de gletsjers aan de randen van Groenland de smelt in de afgelopen jaren toeneemt.