Economische ontwikkelinghome
over hoesnel.nl
zoeken
Economische
    ontwikkeling

     nieuws
     voorspellingen
     artikelen
     redactie

  Economische groei Nederland.
door Rolf Schuttenhelm

Het gaat weer goed met de Nederlandse economie. Na de recessie van 2001 volgden enkele magere jaren, met in 2002 een groei van het Bruto Binnenlands Product van slechts 0,1% en een magere 0,3% in 2003. Het jaar 2004 liet al duidelijk herstel zien, met een economische groei van 2,0% gevolgd door 1,5% groei in 2005.

Met het einde in zicht belooft het jaar 2006 een zeer gunstig jaar te worden, met een verwachte economische groei van maar liefst 3,25%. Ook voor 2007 wordt, volgens de Macro Economische Verkenning 2007 van het Centraal Planbureau, met een stijging van 3%, wederom een sterke groei van het BBP verwacht.

In de gelijktijdig gepubliceerde economische verkenning voor de volgende kabinetsperiode, van 2008 tot en met 2011, schetst het CPB, bij ongewijzigd politiek beleid, een situatie van voortzettende economische groei. In het voorzichtige scenario gaat het CPB uit van een jaarlijkse economische groei tot en met 2011 van 1,75%.

Centraal Planbureau
Ontwikkeling groei BBP Nederland 2002 2011.


Het economisch herstel wordt gevoed vanuit verschillende sectoren. De koopkracht is weer toegenomen waardoor de particuliere consumptie zal stijgen, net als de investeringen. Ook de totale uitvoer groeit weer. Terwijl de uitvoer van in Nederland geproduceerde goederen volgens de trend vanaf de jaren '80 van de 20e eeuw nog steeds langzaam daalt, heeft de wederuitvoer, of doorvoer, een zeer sterke ontwikkeling doorgemaakt. Een groot deel van de wederuitvoer bestaat uit computers en consumentenelectronica. De betekenis van de ontwikkeling van de economieŽn in Zuid-Oost AziŽ, met name China, is daarbij groot. De rol van Nederland als doorvoerhaven voor deze producten blijft volgens het CPB ook de komende jaren fors stijgen, waardoor ook het belang voor de Nederlandse economie verder zal stijgen. Naar verwachting zal de totale waarde van de wederuitvoer in 2007 die van de binnenlands geproduceerde uitvoer overtreffen.

Ontwikkeling invoer, uitvoer en wederuitvoer.

Ontwikkeling invoer, uitvoer en wederuitvoer ten opzichte van 1995. Bron: CPBBronnen:
Macro Economische Verkenning 2007. CPB, september 2006.
Economische Verkenning 2008-2011. CPB, september 2006.Gerelateerde artikelen:
Verwachting herstel Nederlandse economie.
Een half jaar geleden waren de verwachtingen voor 2006 al gunstig. In praktijk valt de economische groei jnog een half procent hoger uit dan in het oude scenario van het CPB.
Grote verschuiving wereldeconomie: BRIC-economieŽn worden machtiger dan G6.
De Chinese economie groeit nog steeds met 10% per jaar en levert inmiddels 8% van onze invoer. Lees hier meer over het ontwaken van China.