Economische ontwikkeling


home
over hoesnel.nl
zoeken
Demografie Nederland
Demografie wereld
Economische
    ontwikkeling

     nieuws
     voorspellingen
     artikelen
     redactie
Energie ontwikkeling
Klimaatverandering
Maatschappelijke
    ontwikkeling

Mens & Dier
Mens & Milieu
1 oktober 2006

  Economische groei Nederland

De Nederlandse economie is hersteld. Dat blijkt uit de ontwikkeling van de groei van het BBP. Sinds 2004 is er weer sprake van substantiële groei maar vooral 2006 en 2007 worden gekenmerkt door sterke economische groei. Volgens het CPB zijn, bij ongewijzigd economisch beleid, de vooruitzichten voor de komende kabinetsperiode ook gunstig.



21 april 2006

  Bush presses China over currency.
(BBC News)


Tijdens de eerste ontmoeting van de Chinese president Hu Jintao aan het Witte Huis, is de onderwaardering van de Chinese munt, de Yuan, ter sprake gekomen. Het negatieve saldo van de Amerikaanse handelsbalans met China bedroeg in 2005 202 miljard dollar.

Ontmoeting Bush en Hu Jintao 2006.

De ontmoeting had plaats enkele dagen na de mededeling dat de Chinese economie in het eerste kwartaal van 2006 met maar liefst 10,2% is gegroeid, een tempo dat volgens analisten kan leiden tot uitholling van de economie.



21 april 2006

  Weer minder werklozen.
(CBS)


In het eerste kwartaal van 2006 heeft Nederland 13.000 werklozen minder dan in het laatste kwartaal van 2005. In een jaar tijd is de werkloosheid in Nederland gedaald van 7,0% van de beroepsbevolking in 2005 naar 6,2% nu.



12 april 2006

  Verwachting economische groei Nederland

Volgens het Centraal Economisch Plan 2006 van het CPB is de uitzonderlijk lange periode van laagconjunctuur in 2006 voorbij. Voor het jaar 2006 wordt verwacht dat de economie met 2,75% zal groeien en in 2007 zelfs met 3%.

Ontwikkeling BBP Nederland en eurogebied.

Ook de werkgelegenheid en de koopkracht zullen vooruit gaan. Het economisch herstel is groter in Nederland dan in de rest van het eurogebied.

Lees hier het persbericht van het CPB.



28 januari 2006

  De wereldeconomie in 2006.
(World Economic Forum)


De jaarlijkse bespreking van de wereldeconomie in Davos: De economische voorspellingen voor 2005 klopten niet, zie hier de voorspellingen voor 2006.

De verwachting voor 2005 was dat de dollar zou dalen, maar hij bleef stijgen. De rente zou stijgen, maar bleef constant. Ook de Amerikaanse huizenmarkt bleef, tegen de verwachtingen, overeind. Achteraf bleek 2005 best een goed jaar voor de wereldeconomie. Zelfs de sterk gestegen olieprijs had nog een onverwacht positief effect: Geld uit de petrochemische industrie werd in andere sectoren van de wereldeconomie geinvesteerd.

Kortom, de loop van de wereldeconomie bleek ook in 2005 weer te complex om te voorspellen. Hoe betrouwbaar zouden de voorspellingen voor 2006 zijn? De analisten in Davos zijn, in tegenstelling tot vorig jaar, dit jaar voorzichtig positief.

Volgens Stephen S. Roach, analist van Morgan Stanley, schuilt het gevaar voor de wereldeconomie in 2006 alsnog in de Amerikaanse huizenmarkt. Als deze na de overwaardering een zachte landing weet te maken, daalt de investeringskracht van de Amerikaanse consument. Vooral Aziatische economieën, die nog te weinig zijn gefundeerd op binnenlandse vraag, kunnen hierdoor in de problemen komen.



  Grote verschuiving wereldeconomie: BRIC-economieën worden machtiger dan G6

De gerenomeerde Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs voorspelt de komst van vier nieuwe economische grootmachten: Brazilië, Rusland, India en China, samen BRIC genoemd. Nog voor 2040 zullen de BRIC-economieën samen een grotere economische macht vormen dan de huidige G6 van rijke geindustrialiseerde landen, te weten de Verenigde Staten, Groot-Brittanië, Duitsland, Frankrijk, Italië en Japan.

In 2050 maken China, de Verenigde Staten en India de dienst uit. In de rangschikking op basis van het BNP staan zij op eenzame hoogte. Er is dan niet langer sprake van een G6 of een G8, maar van een G3. West-Europese landen volgen pas na Japan, Brazilië en Rusland.



  Twee scenario's voor olieprijs en wereldeconomie

Vergelijking van de economische effecten voor de Verenigde Staten en China van twee scenario's voor de ontwikkeling van de olieprijs tot 2012: Een constant niveau na 2004 van 50 dollar per vat en een daling na 2004. Dat de stijging van de olieprijs na 2004 wel eens gewoon verder zou kunnen gaan wordt in dit onderzoek even buiten beschouwing gelaten.





CPB
IMF
World Economic Forum
WTO
OECD
Bits Of Science News