Klimaatveranderinghome
over hoesnel.nl
zoeken
Klimaatverandering
     nieuws
     voorspellingen
     artikelen
     redactie

  IJskap van Antarctica groeit
door Pepijn Bakker

Terwijl vele gletsjers op bijvoorbeeld Groenland en op de Kilimanjaro in recordtempo slinken is de centrale ijskap van Antarctica de afgelopen 11 jaar gegroeid. Dit effect is voorspeld als een mogelijk gevolg van de klimaatveranderingen aldus David Vaughan van het British Antarctic Survey in Cambridge, England. Als de atmosfeer opwarmt kan deze meer vocht bevatten en dit betekent voor oost-Antarctica meer sneeuwval, aldus Joseph R. McConnell van het Desert Research Institute in Reno.

De toename in sneeuwval zorgt voor een extra opslag van water in de ijskap van 45 biljoen ton per jaar. Dit komt ongeveer overeen met de hoeveelheid water die jaarlijks van de ijskappen van Groenland smelt en in de oceanen terecht komt. De onderzoekers baseren hun conclusies op de analyse van 347 miljoen radar hoogtemeter metingen gemaakt door de European Space Agency's ERS-1 en ERS-2 satelieten van Juni 1992 tot Mei 2003.

De veranderingen in de ijskap zijn zoals verwacht in een opwarmende wereld en zijn hier dus niet mee in tegenspraak maar steunen juist de theorie over het globaal warmer worden van het klimaat, aldus Richard Alley van de Pennsylvania State University.

Bron: Los Angeles Times, 20 mei 2005.


Gerelateerde artikelen:
Toename zeeijs Antarctica 1979 - 1999
Ook de NASA meet een netto groei.  
Temperatuurstijging 1990 - 2020
Voor Antarctica wordt een temperatuurstijging van 1,1 graden verwacht. Weinig in vergelijking met bijvoorbeeld de Noordpool.