Klimaatveranderinghome
over hoesnel.nl
zoeken
Klimaatverandering
     nieuws
     voorspellingen
     artikelen
     redactie

  Minder elfstedentochten?

In de afgelopen eeuw zijn 15 elfstedentochten verreden. Er waren 38 winterse perioden waarin het ijs dik genoeg was. Niet iedere mogelijkheid is benut omdat de organisatoren lang van tevoren moeten weten of het ijs dik genoeg wordt. De kwaliteit van de weersverwachtingen en het vertrouwen erin spelen hier een rol.

De verwachte temperatuurtoename in Nederland zal de kans op koude perioden verkleinen. Uitgaande van de gegevens over de 20e eeuw kan een schatting worden gemaakt van het aantal te verwachten elfstedentochten in de 21e eeuw. Bij gelijkblijvende verhouding tussen benutte en onbenutte kansen levert dat het volgende beeld op.

  Elfsteden-
tochten
Geschikte
koude-
perioden
20e eeuw 15 38
21e eeuw IPCC laag 10 26
21e eeuw IPCC hoog 4 10

Tabel: Schatting van het aantal elfstedentochten en geschikte koudeperioden in de 21e eeuw, op basis van de uitersten van de IPCC-projecties, onder aanname van gelijkblijvende verhouding tussen benutte en onbenutte kansen.

Er zijn dus minder elfstedentochten te verwachten, tenzij de kwaliteit van de weersverwachtingen en het vertrouwen erin verder worden verbeterd.

Bron oorspronkelijk artikel: KNMI

Gerelateerde artikelen:
IPCC Temperatuurvoorspelling 2020
Nederland 1,6 graden warmer dan 1990.
IPCC Temperatuurvoorspelling 2050
Nederland 2,6 graden warmer dan 1990.