Klimaatveranderinghome
over hoesnel.nl
zoeken
Klimaatverandering
     nieuws
     voorspellingen
     artikelen
     redactie

  IPCC Temperatuurvoorspelling 2050.
door Rolf Schuttenhelm

Het International Panel on Climate Change (IPCC) doet voorspellingen voor klimaatverandering aan de hand van verschillende General Circulation Models (GCM's). Het IPCC Data Distribution Centre stelt hun berekeningen onder andere beschikbaar door middel van dataplots over een wereldkaart. Op die manier is het bijvoorbeeld goed mogelijk de geografische verschillen in verwachte temperatuurstijging per GCM te bestuderen. Aan de hand van die gegevens is op HOESNEL.nl een voorspelling gepresenteerd van de verwachte temperatuurstijging voor de periode 1990 tot 2020, specifiek voor de Noordpool, Groenland, Nederland en Antarctica.

HOESNEL.nl heeft nu ook de uitkomsten van alle 23 GCM's van het Third Assessment Report voor het jaar 2050 getest. In de onderstaande tabel zijn de gemiddelde temperatuurstijgingen voor de Noordpool, Groenland, Nederland en Antarctica weergegeven.

gemiddelde temperatuurstijging 1990-2050

De onzekerheid met betrekking tot de uitkomsten neemt natuurlijk sterk toe naarmate de tijdspanne van de voorspelling groter is. In ieder geval wijzen alle geteste GCM's op een voortschrijdende temperatuurstijging ten opzichte van 2020. Ook de volgorde van sterkste opwarming per regio blijft gelijk: De Noordpool warmt het sterkst op, gevolgd door Groenland, dan Nederland en Antarctica. Verder is een zwakke afname in de temperatuurstijging waarneembaar. Voor Groenland overschrijdt de gemiddelde temperatuurstijging de kritieke waarde van 2,7 graden (Gregory et al, 2004), alhoewel 9 van de 23 GCM's dit tegenspreken. Met name in Groenland zijn de lokale verschillen vaak groter dan de gemiddelde verwachting, waardoor de voorspelling onzeker lijkt.

Voorspeld temperatuurverloop

Bronnen:
- IPCC 2001, Third Assessment Report.
- Gregory, J.M., P. Huybrechts, and S.C.B. Raper, 2004: Threatened loss of the Greenland ice sheet. Nature, 428, 616.

Gerelateerde artikelen:
Temperatuurstijging 1990 - 2020
Uitgebreidere analyse IPCC gegevens voor de periode 1990-2020.  
Eerste voorspellingen IPCC rapport 2007 bekend
Wereldwijde temperatuurstijging door forse toename CO2 concentratie, volgens het ECHAM5 model.  
Snelheid en patroon smelt Noordpool
Het werkt ook andersom: Als het ijs al smelt, zal de temperatuur wel gestegen zijn. Duidelijke trendlijn.  
CIRES: 2005 smeltrecord Groenland
Idem.  
Kritiek klimaatreconstructies (hockeystick) verandert niets aan klimaatverwachtingen
Krachtige reactie van het KNMI ter verdediging van het IPCC. "De suggestie, in sommige media gewekt, dat het Kyoto Protocol op een fout zou berusten en de verandering in het klimaat als gevolg van het versterkte broeikaseffect minder ernstig zou zijn dan vastgesteld, is volkomen onterecht."  
Discussie rond klimaatreconstructie
Volledig en genuanceerd artikel dat kritiekpunten inhoudelijk bespreekt. Beschouwt de huidige temperatuurstijging als een gegeven. Stelt wel de vraag of deze stijging natuurlijk is of niet. "Tot nader order houdt de mens schuld." Schiet niet in de verdediging van het model van Mann, maar laat zich ook niet voor het karretje van de "sceptici" spannen. Zeldzaam.